fbpx
93 867 93 35 - 671 369 041 escola@waldorfvallgorguina.com

Avui hem estat convidats a la inauguració del curs a l’escola dels nostres dos fills. Fa 6 anys que formem part com a família d’aquesta escola i curs rere curs aquest dia ens emociona especialment. És la jornada on s’inaugura el curs escolar i es realitza d’una manera que fa que sigui viscuda cerimonialment per la comunitat. És un goig per a nosaltres poder participar-hi.

El dia d’avui marca el final d’un període, el de les vacances i l’inici d’un altre, el del període escolar. L’escola, i els mestres, acullen cada infant reben-lo amb molt d’amor i alegria. Cada nen i nena de Primària és anomenat pel seu nom i cognoms, reconeixent així i donant un lloc, a cada infant i a les seves famílies. Se’ls anomena seguint un ordre, del més gran al més petit de la primària. I perquè no es crida el nom dels nens i nenes d’Infantil? Els mestres ens expliquen que preserven la innocència del nen d’infantil, es reserva no exposar-los davant la mirada de tantes persones, i malgrat també estar convidats a l’acte de primària, ells s’han retrobat anteriorment a l’escola d’una manera més íntima i discreta. Ja arribarà el moment en què estiguin preparats i madurs per volar cap a primària.

De la jornada, el tret més especial, el moment més emotiu, és quan els infants més grans d’infantil, els que comencen la primària aquest curs, passen per sota d’un arc de flors i un nou mestre, que ha estat presentat a la Comunitat per a un altre mestre a través d’un conte, els espera a l’altre costat.

Aquesta és una imatge amb molt de significat perquè simbòlicament cada família, des d’un costat de l’arc, entreguen i confien el seu fill/a a aquest nou mestre que els espera a l’altre costat. Un pas cap als primers aprenentatges curriculars, sota un llindar de boniques flors i al so d’uns versos fets cançó i interpretats a una sola veu per tota la comunitat. L’arc és una porta simbòlica que s’obre i permet passar a cada infant preparat cap a un altre esglaó maduratiu, cap a un altre nivell d’aprenentatge, cap a la nova etapa de primària.

“Endavant, el món t’espera
per a descobrir-lo bell i encisador;
el pas d’avui, que sigui el goig
d’aprendre amb noble cor!”

pas_arc2

És un dia que els nens esperen amb alegria, que es converteix en el primer dia d’escola, un dia de festa, un dia curt, un dia intens. I igual que els nens, les famílies esperem aquest dia amb la mateixa alegria i devoció. És un dia que l’escola fa molt de goig.

Avui hem tingut la sensació i la vivència que l’escola cada curs creix i està més ferma, més sòlida, més estructurada, més organitzada, més ordenada. Tot el dia d’avui ha estat ple de fets que denoten això: un pati de cadires on per primera vegada una cadira esperava a cada família, i on per tant cada família tenia el seu lloc. Uns mestres que des del seu lloc s’han anat presentat seguint un ordre. I per acabar s’han donat a conèixer els membres de l’equip directiu que sustenten bellament a tots els mestres al projecte.

pas_arc3La recitació d’un poema per part de tot l’equip de mestres de la Primària ha estat la clausura de la part més cerimonial. Després cada mestre ha marxat amb el seu grup a la seva aula a fer la primera classe. En aquest moment tots els nens i nenes es troben amb l’aula que el seu mestre ha estat preparant amb molta cura i, que acollirà al llarg de tot el curs però altre cop, és un moment especialment important per aquests nens i nenes de la primera classe perquè veuen la seva nova aula, on tots ells tenen, per primera vegada, un pupitre que els espera, un pupitre que haurà de sustentar les llibretes d’estudi, quaderns que rebran les primeres lletres, les primeres paraules, els primers nombres, els primers dibuixos amb una finalitat concreta.

I la festa no és festa sense retrobar-nos tots a taula i fer un pica-pica amb les millors menges de cada família. Així el dia té lloc per a tot: un moment de comunitat, un moment pedagògic, un moment social i un moment cerimonial.

Any rere any ens emocionem. Veure com els nens que ja s’han acomiadat del jardí d’infants passen per sota l’arc, és un moment que vivim amb llàgrimes als ulls. Un simbòlic i emotiu ritual de pas.

A l’escola Waldorf de Vallgorguina aquesta festa es celebra en un dia no laborable i això permet a les famílies de poder participar-hi. Gràcies escola per a planificar-ho així i permetre que també estiguem presents. Gràcies per incloure’ns com a família, en aquest dia tan especial, per la vostra sensibilitat en cada detall d’aquest gran dia i per fer-nos sentir a tots que SOM ESCOLA, SOM WALDORF.

Bon inici del curs escolar 2016/17 per a tota la comunitat.

Roser Solé i Ribas
Mare de l’escola