Arriba la primera lluna plena de primavera i amb ella la llebreta de Pasqua amb els seus ous com a símbol de renovades esperances de fertilitat i abundància per a la Mare Terra. Des de la comissió de treballs manuals volem compartir amb totes les famílies de l’escola aquests bonics ous de pasqua que tanta il·lusió fan a petits com a grans.

La tècnica que hem usat és la de feltrar la llana amb aigua i sabó.

MATERIALS:
* Llana blanca de farcit i de colors
* Agulla de cardar
* Sabó
* Ou de porexpan
* Tovalloles per cobrir la taula
* Aigua calenta entre 60°o 80°

1.- Agafem l’ou de porexpan i l’emboliquem amb la llana blanca de manera uniforme. Cal aclarir que aquesta llana és la que s’utilitza com a farcit.

2.- Una vegada tenim embolicat el motlle d’ou hem de cardar amb l’agulla els extrems per tancar la forma. L’agulla l’hem d’inclinar lateralment per treballar, ja que tenim el porexpan en el seu interior.

3.- Amb la llana de colors fem una altra capa i amb l’agulla cardem fins que notem que aquesta queda ben subjecta a la base de llana blanca i tingui una la forma en la que es percebi un futur ou.

4.- Quan acabem de cardar posem aigua calenta en un bol o gibrell a una temperatura d’entre 60° o 80° (si ho fem amb nens, utilitzarem una temperatura més baixa per feltrar, tot i que seria convenient que, abans d’acabar, nosaltres poguéssim mullar l’ou amb aigua a una temperatura de 80°).

5.- Per començar a feltrar humitegem a poc a poc, tot subjectant l’ou amb una mà i amb l’altra anar-lo remullant. És important no submergir l’ou en l’aigua encara que vulguem accelerar el procés. Quan notem que ja està humit i que l’aigua no ha penetrat totes les capes de llana, és el moment d’ensabonar-nos les mans i començar a fer carícies molt suaus al nostre ou de llana.

6.- Tornem a mullar la llana perquè penetri l’aigua en la capa inferior i continuem acariciant l’ou amb molt de sabó. Les fibres de la llana s’entrellacen entre si amb aquests moviments formant una trama i l’aigua calenta la contrau. Podrem notar que la llana, a mesura que l’anem mullant, sembla que s’hagi estirat i és més gran que la base de l’ou. Però a mesura que continuem fregant s’anirà conformant una trama més ferma.

Les carícies suaus amb les quals havíem començat ara poden tenir una mica més d’energia.

7.- Una vegada tenim l’ou ben feltrat i observem que la llana ha conformat un bon teixit, podem esbandir-lo primer en aigua calenta i després en aigua freda (aquesta pot tenir una mica de vinagre). Finalment escorrem l’aigua i posem a assecar l’ou.

8.- Una vegada sec podem tallar el feltre fent una tapa, vigilant de no tallar-ho tot, com es veu en la fotografia. Amb molt de compte podem treure l’ou de porexpan. Ara està llest per emplenar-ho amb petits tresors, dolços, xocolates, llavors… Després l’hem de tancar cosint amb el color de fil que més t’agradi, tot fent una costura discreta o un brodat decoratiu.

Esperem que us hagi agradat aquesta proposta i, si teniu qualsevol dubte, podeu comunicar-vos amb la comissió de treballs manuals. Gaudiu de la Pasqua i feliç lluna plena de primavera!

Comissió de treballs manuals