Els dies de Nadal a Reis, són uns dies molt especials. Astronòmicament, el Sol es troba en el punt més proper a la Terra, malgrat que les nits siguin les més fosques de l’any. Rudolf Steiner anomena aquest període “Les 12 Nits Santes”. El número 12 es relaciona amb el curs anual de 12 mesos i els 13 dies i 12 nits entre Nadal i Reis ens mostren, pel que fa el seu contingut espiritual, en una mena de reflex concentrat de forces espirituals que formen, des del Macrocosmos, tot el curs de l’any que vindrà. Podem dir que s’obre una mena de portal còsmic en la que com a homes podem fer una mirada a allò que s’esdevindrà.

Cal tenir present que durant l’estiu, hi ha una obertura espiritual cap a l’Univers i a l’hivern podem observar com la vida espiritual es retira a l’interior de la Terra. Durant els dies després del solstici d’hivern, i sobretot durant els dies entre Nadal i Epifania, la Terra rememora amb intensitat el que ella mateixa ha viscut, durant l’estiu, a la llunyania del Cosmos, en el món de les estrelles errants i sobretot en el món de les estrelles fixes. És d’aquesta manera, quan la Terra al llarg de les 12 Nits Santes està entotsolada en els records i pensaments del que ha viscut entre les Jerarquies Còsmiques al llarg de l’estiu, que es facilita la presència i l’actuació de les forces de les Jerarquies en el si de la Terra.

Aquestes són les 12 forces santes o universals del Cosmos, com Rudolf Steiner les anomena, representades simbòlicament en els 12 signes del Zodíac.

Camí meditatiu
Rudolf Steiner ens proposa un camí a fer al llarg d’aquest període, basat en 12 meditacions dedicades als 12 mesos del nou any que vindrà, una cada dia, tot mantenint les anteriors.

 1.  (dia 25.12. de les 0h a les 24h) En el principi original era el record.

Durant el dia meditem aquesta frase, a la nit ens fixem en els nostres somnis, ens revelen el que podrem viure a l’any vinent a l’època de Peixos (19.2.-20.3)

Partim que el dia de Nadal coincideix amb el naixement de l’infant Jesús anomenat Natànic, que com a ànima pura va ser guardada en el món diví, “vivint” amb el Crist a l’esfera del Sol. Mai havia encarnat i així, al nàixer, recorda la vida espiritual viscuda amb el Crist. A més a més, el dia 25 de desembre coincideix amb l’inici primordial de la creació de l’home universal.

 1.  (26 0h-24h)  I el record continua vivint.

Ho meditem durant el dia i a la nit ens fixem en els somnis. Ens revelen el que podrem viure a l’època d’Aquari (21.1.-18.2).

 1.  (27 0h-24h)  I el record és diví.

Continuem sempre igual tot mantenint les frases anteriors.

La tercera nit ens revela el que viurem a l’època de Capricorn (22.12-20.1 és al final de l’any i a l’inici de l’any).

 1.  (28 0h-24h)  I el record és la vida.

Els somnis ens revelen el que viurem a l’època de Sagitari (23.11.-21.12).

 1.  (29 0h-24h)  I aquesta vida és el Jo de l’home,

Els somnis ens revelen el que viurem a l’època d’Escorpí-Àguila (24.10.-22.11).

 1.  (30 0h-24h)  Que recorre com un corrent al propi home.

Els somnis ens revelen el que viurem a l’època de Balança (24.9.-23.10).

 1.  (31 0h-24h)  No ell sol, sinó Crist en ell.

Els somnis ens revelen el que viurem a l’època de Verge (24.8.-23.9).

 1.  (1.1 0h-24h)  Quan ell se’n recorda de la vida divina,

Els somnis ens revelen el que viurem a l’època de Lleó (23.7.-23.8).

 1.  (2.1 0h-24h)  Crist està en el seu record.

Els somnis ens revelen el que viurem a l’època de Cranc  (22.6.-22.7).

 1. (3.1 0h-24h)  I com irradiant vida del record,

Els somnis ens revelen el que viurem a l’època de Gèminis (22.5.-21.6).

 1. (4.1 0h-24h)  Crist lluirà,

Els somnis ens revelen el que viurem a l’època de Taure (21.4.-21.5).

 1. (5.1 0h-24h)  En tota tenebra immediata del temps present.

Els somnis ens revelen el que viurem a l’època d’Àries  (21.3.-20.4).


Amb això es pot afegir a les 12 meditacions una 13a que anuncia l’arribada del Crist a la Terra:

 1. (6.1.0h-24h) Aquest és el meu fill ben estimat; avui l’he engendrat.

La veu que expressa aquestes paraules és del Pare que ens parla des de l’esfera darrera dels zodíacs. Pel portal d’Àries ha baixat el fill, el Crist, per portar la llum a la Terra que en el futur ha d’esdevenir el Sol. Aquesta és la llum que nosaltres hem d’acollir en el nostre interior i és la llum espiritual verdadera que ens il·lumina el camí que hem de recórrer.

Cal tenir present que el dia 6 de gener va nàixer un altre infant, l’infant Jesús anomenat Jesús Salomònic. La seva ànima ha viscut moltes encarnacions i manifesta una saviesa molt elevada. Quan aquests dos nens, el Jesús Natànic i el Jesús Salomònic, tenien dotze anys es van unir les dues ànimes en un dels dos nens, el Jesús de Nazaret. Quan Jesús tenia 30 anys, coincidint amb el 6 de gener, es va esdevenir el Bateig en el Jordà, en què baixà del cel el Ser Solar, el Crist, a la Terra i s’uní al cos de Jesús. Així quedà lligat l’home primordial universal amb el principi del Fill o del Crist.  El Crist en Jesús va viure tres anys a la Terra fins a la seva crucificació.

Per tant, en les 12 nits tenim el camí de Jesús a Crist (de Nadal a Epifania), i el que es vol representar és el camí per arribar a la unió del món físic amb el món espiritual.

Confio que aquestes indicacions us puguin orientar. Les frases meditatives són de Rudolf Steiner, i l’escrit està basat en un text de Serguei O. Prokofieff, que us recomano llegir si esteu interessats en el tema. Amb tot hi ha moltes més meditacions per les 12 Nits Santes i escrits donats per Rudolf Steiner.

Janine Künzi

Va ser mestra de l’escola fins al curs 2011/12